Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Булдог Алапаха

Сподели:

Други наименования: Алапахски чистокръвен булдог

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на тези кучета е САЩ, а произходът им се свързва с възраждането на една изчезваща порода в началото на 19 век в Южна Джорджия. Днес може да се твърди, че алапахският чистокръвен булдог е една от най-редките породи кучета в света. Те са интелигентни, лоялни, решителни и изключително смели, а това ги прави ефективни пазачи, които сигнализират само, когато наистина усетят опасност. Сред другите им полезни качества са ловният инстинкт и лоялността към стопаните им.

Външен вид

Височина: достигат до 61 см.
Тегло: мъжки - достигат до 47 кг., женски - достигат до 34 кг.
Тяло: много здраво, с добре развита мускулатура, с равен гръб
Глава: широка и голяма, но с по-малко кожни гънки по муцуната в сравнение с английския булдог
Очи: кръгли и изпъкнали, срещат се предимно в светли цветове
Уши: средно големи, имат V-образна форма
Опашка: тънка и дълга, заострена в своя край
Крайници: мускулести и силни
Козина: къса, твърда и плътно прилепнала към тялото
Окраска: черна, червена, бяла, тъмножълта, синя, кафяво-рижа, като са възможни бели или шоколадови шарки

Характер и поведение

По характер тези кучета са дружелюбни, послушни, енергични, много весели и социални, чудесни компаньони и най-добри приятели на човека. Обожават да прекарват времето си с всички от семейството, към което принадлежат и са способни на всичко, за да ги защитят. Биха се разбирали чудесно с деца и други домашни любимци, отнасят се с търпение и са внимателни към тях. Към непознатите са резервирани и агресивни, но само ако се почувстват застрашени.

Отглеждане

Имат нужда от разходки и движение, затова вариантът да стоят затворени автоматично отпада. Ако ги отглеждате в апартамент ще се нуждаят от чести разходки. Спокойно може да се отглежда от семейства с деца. Опитът в отглеждането на кучета не е задължителен, тъй като представителите на тази порода се поддават лесно на обучение и ще се радват да изпълняват задачите, които са им поставени. Козината им не се нуждае от специална поддръжка.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Алапахският чистокръвен булдог е предразположен към очни проблеми, а средната продължителност на живота му е около 12-15 години.

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook