Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Британска късокосместа

Сподели:

 Характерно за британската късокосместа порода котки е, че са непретенциозни, очарователни, внимателни, с тихи гласчета и приятно излъчване. Присъствието им в дома внася спокойствие и уют.

История и произход на породата

Предците на британската късокосместа за пристигнали в Англия още по време на  господството на Римската империя. Хората са гледали на тях като на ефективно средство в борбата с гризачите.

През 1870 г. мъж със знатен произход на име Харисън Вей решава да организира конкурс за котки. Приготовленията отнемат време, но през 1871 г. в Кристал Палас се провежда първата официална изложба на котки. Конкурсът печели 14-годишна британска късокосместа котка с тъмни синкави ивици, която е била собственост на самия Харисън Вей.

По времето на Първата световна война интересът към котките в Англия драстично спада. След края ѝ обаче у хората постепенно отново започва да се пробужда желание да гледат и развъждат котки. Регистрирането на британската късокосместа като независима порода се оказва трудна задача. Затова някои хора се опитват да я кръстосват с персийската. Тъй като британската късокосместа не е била регистрирана официално, новосъздадената порода от кръстоската с персийките не получава признание като независима и няма право да бъде включвана в изложби.

Когато се изреждат цели три поколения британски късокосмести котки, едва тогава се признава, че породата отговаря на установените стандарти и може да бъде регистрирана като независима.

С избухването на Втората световна война отново намаляват опитите за развъждане на котки и така до 1980 г. когато Асоциацията на любителите на котки дава на породата британска късокосместа много висока оценка. Оттогава насетне популярността ѝ не спира да расте.

 

Любопитни факти

·         Котката от приказката "Котаракът в чизми" е порода британска късокосместа.

·           Чешърският коттарак от "Алиса в страната на чудесата" е също представител на породата британска късокосместа.

 

Външен вид

Представителите на британската късокосместа порода имат средно към голямо телосложение и закръглена външност.

Главата е кръгла и масивна, с широк череп и здрава челюст.

Носът е къс, широк и изправен и изглежда малко като подрязан.

Ушите са малки, леко заоблени в  краищата, широки  и раздалечени.

Очите - големи, кръгли, раздалечени и широко отворени. На цвят могат да бъдат тъмнооранжеви, медени, сини, зелени или синьо-зелени.

Британската късокосместа котка има набито мускулесто тяло, което се разширява в областта на гръдния кош. Раменете и задните крайници са силни и здрави. Вратът е къс, но стабилен и в правилна форма.

Краката са къси, но издръжливи, завършващи на твърди заоблени лапички.

Козина - гъста и дебела, състои  се  от къси и плътни косми и подкосмено покритие.

 

Най-често срещаните разцветки са:

-        чисто бяло

-        тъмно сиво-синьо

-        черно, синкаво, цвят шоколад, люляково, червеникаво, кремаво

-        черно, синкаво, шоколадово, люляково

-        опушени цветове

-        жълто, оранжево и бяло със златисти отблясъци

-        черно, кафяво и сиво с тигрови ивици

-        сребристи тигрови ивици

-        златисни ивици

-        пъстро, двуцветно

-        светли цветове с акценти в тигрови ивици на главата, крайниците и опашката

               

Характер и поведение

Британската късокосместа котка е лесна за гледане. Тя е уравновесена и приема положително живота в домашна реда, което я превръща в едно от най-подходящите животни за гледане в апартамент. Британските късокосмести са много внимателни и кротки в присъствието на деца и други домашни животни. Те не вдигат шум с изключение на случаите, когато са гладни или не се чувстват добре.

Държат да са независими до определена степен, сами си намират занимания, които да им доставят удоволствие и нямат претенции да им се обръща постоянно внимание. Това ги прави особено подходящи за хора, които работят много или прекарват доста време извън дома. Малките котенца от породата са страшно игриви, но когато пораснат активността им намалява значително. Британските късокосмести  са тихи, решителни, добродушни, умни и любвеобилни пухкави същества.

Някои в началото са много срамежливи, но след като опознаят стопаните си и свикнат с обстановката преодоляват вътрешните емоционални прегради и се превръщат в предани и обичливи домашни любимци. Някои екземпляри са склонни да развият дълбока привързаност само към един член на семейството, но това не означава, че биха проявявали пренебрежително отношение към останалите хора.

 

Отглеждане

Британската късокосместа средно тежи между 4 и 8 кг и за да расте здрава, тя има нужда на ден да приема средно около 300 kcal , което се равнява на 70 г суха храна.

Котките, които са на средна възраст са с понижена активност и са застрашени от напълняване. Предпочитат по-дълго да дремват, а това няма как да им помогне да изгарят калории. Този проблем може да се реши чрез балансирано хранене. В диетата на котката трябва да влизат само храни, които осигуряват оптимално количество белтъци (които да заздравяват мускулите и ставните връзки), витамини, минерали, глюкозамин, Омега-3 мастни киселини, хондроитин и L-карнитин. Тези съставки спомагат за засилване защитата на устната хигиена и подобряват дейността на сърцето.

Котките от тази породата са надарени с гладка късокосместа козина, която е много лесна за ресане и почистване, поради което почти няма нужда от баня. Зъбите трябва да се мият редовно. Желателно е да се мият, ако не всеки ден, то поне веднъж в седмицата. Очите трябва да се преглеждат всяка седмица, да се оглежда за засъхнал секрет в краищата и да се забърсват внимателно с влажна кърпичка. Веднъж в седмицата трябва да се преглеждат и почистват ушите от ушна кал, мъртви тъкани и други мръсни частици, за да не се стига до възпаления.

Тоалетната да се държи на едно и също място. Редовно да се почиства - понякога е достатъчно само да се оберат по-едрите боклуци, а когато се сменя цялостно, е желателно да се измива добре и дезинфекцира с подходящи препарати. Може да се използва разтвор с белина, след което тоалетната да се остави на слънце да изсъхне.

Да се дават само проверени играчки на котката, които не са опасни. Да не се дават найлонови торбички или бинтове.

За да се пази от зарази, паразити, бълхи и други, е препоръчително котката да се гледа само у дома.

 

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Британската късокосместа котка не е застрашена от сериозни заболявания. За разлика от други породи, тя е благословена с дълга продължителност на живота. Средно живее между 12 и над 20 години, така че осиновяване на такава котка се счита за дълготраен ангажимент.

 

Често срещани заболявания:

 

Гингивит - възпаление на венците, което се получава с натрупване на зъбна плака. За да се намали риска до минимум, трябва зъбите на котката да се мият редовно.

 

Хипертонична кардиомиопатия е най-разпространената форма на сърдечно заболяване, която засяга котки от породата британска късокосместа в ранна и зряла възраст. Болестта се открива случайно при профилактичен преглед. Един от явните симптоми, който я издава, е ускореният сърдечен ритъм, придружен с шум в белите дробове. Ако не се постави диагноза и започне лечение, след време ще се появи болка, придружена с образуване на кръвни тромбони в аортата. Хипертоничната кардиомиопатия се лекува чрез дуиретици като крем с нитроглицерин, дилтиазем и фуросемид. Някои котки се повлияват много положително след прием на есенциални мастни киселини (Омега 3 и Омега 6), както и антиоксидантите селен и витамин Е.

 

Други сърдечни заболявамия, които биха засегнали представителите на породата:

 

Тромбоемболизъм - образуване на кръвен съсирек в аортата, който спира потока на кръв по артериите, водещи към бедрата и задните крайници. Болните котки не могат да ходят със задните крака и постоянно плачат и издават шумни жални звуци. Задните крака при допир са студени.

 

Ускорен сърдечен ритъм - причина за него може да бъде нарушена функция на щитовидната жлеза. Когато тя е повишена, налице е заболяването хипертироид. Стените на артериите, които пренасят кръвта от сърцето към органите, се разширяват и кръвното налягане се покачва. Лечението, което трябва да се приложи, трябва да бъде насочено към цялостното здраве на котката, а не само да цели да нормализира функцията на щитовидната жлеза.

 

Дисеминирана интраваскуларнакоагулация  - нарича се още дисеминирано вътресъдово съсирване, ДИК-синдром, консумативна или преразходна коагулопатия. Представлява образуване на микротромби в два или повече органи. Причините за заболяването могат да бъдат най-различни. Не се проявяват на практика симптоми, че нещо не е наред. ДИК-синдромът се изразява в образуване на малки кръвни съсиреци в тялото. Обикновено се задейства от други заболявания, от които организмът не се е изчистил напълно. За да се назначи правилно лечение е необходимо да се установи болестта, която оказва вредно влияние на кръвта.

 

Съжителство с деца и други животни

Благодарение на кроткия си нрав и нежни маниери британската късокосместа лесно се приспособява към живот в апартамент при семейства с деца. Би се радвала на вниманието на децата, стига те да не са прекалено груби или несръчни с нея. Тя може да съжителства и с приятелски настроени кучета.  Ако в дома има и други животно, това не би нарушило нейното спокойствие, но за всеки случай е добре ако запознаването с другите животни става постепенно пред очите на стопаните.

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook