Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Бледоглава розела

Сподели:

Нарича се още синьобуза розела или синя розела. Отглежда се като домашен любимец повече в Европа, отколкото в САЩ.

Представителите на вида достигат големина около 30 см. и тегло 95-120 грама. Продължителността на живота им в благоприятна среда и правилно хранене е над 15 години.

виж в пълен размер

Бледоглавата розела е активна, забавна и сдържана откъм шумни крясъци. Податлива е на стрес и затова трябва много да се пази. Проявява враждебност към други видове птици.

Мъжките папагали имат жълта окраска по челото и главата, която покрива и ушите им. Отпред по гърдите имат светлосини пера, които към главата преминават в бели. Крилата им са пъстри - обагрени в лилаво и тъмносиньо отдолу, а отгоре са жълто-зелени с тъмни петна. По главата си имат бяло-жълти пера, а по гръбчетата - златисто-жълти. Опашката е съставена от тъмно и светлосини пера, като отдолу се показват няколко червени за контраст. Имат бяла човка и жълти очи. Женските имат същата окраска, само че с по-бледи нюанси.

Препоръчва се клетката да има размери не по-малки от 22.8 x 22.8 x 61 см. и да съдържа стандартните развлекателни атрибути за птици.

Бледоглавата розела снася по 4-5 яйца, които мъти в продължение на 20 дни. След петата седмица малките пилета започват да се оперват.

Харесайте страницата ни във Facebook