Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Бирманска котка

Сподели:

Бирманска котка / Birman cat

 

История и произход

Древните будисти са наричали Бирманската котка „свещената котка на Бирма” заради красивата външност - копринена мека козина, искрящи сини очи и снежнобели лапички. Те са живеели с убеждението, че е тя е създадена от боговете. Точно затова в миналото жителите на Бирма са уважавали и са се кланяли на тези котки, с презумпцията, че те са носители на божествената сила.

Не е напълно ясно коя е родината на Бирманската котка. Съвременната ѝ история започва да се пише някъде през XIX век. Много теории обясняват, че тази порода се е зародила след успешна кръстоска на Сиамска котка с Персийска или Ангорска. Възможно е породата да се е появила в районите на Югоизточна Азия, където в древните времена са се срещали много подобни котки с дълъг косъм и сини очи. Една легенда разказва как през 1885 г. под ударите на войната между Бирма и Сиам попада и един храм. Двама офицери от британската армия - Майор  Гордън Ръсел и френски изследовател на име Огюст Павие помагат на монасите-будисти да отблъснат нападателите и да спасят храма. В знак на благодарност за проявената смелост монасите им подаряват две свещени котки от храма, мъжка и женска. Британецът и французинът ги вземат и отпътуват за Европа. По време на пътуването обаче мъжкият котарак умира, но женската оцелява, при това се оказва бременна и по-късно ражда на френска земя. Така „свещената котка на Бирма” се появява във Франция. През 1925 г. е официално призната за независима порода, наричана Бирманска котка.

Днес развъдници на тази порода има в Италия, Франция и Русия. Бирманската котка е една от най-търсените в Европа и в някои страни дори измества Персийската котка. Представители на породата от висок клас има внесени и в България.

Външен вид

Бирманската котка притежава копринено мека светла козина със средно дълги косми, а областта на лицето, ушите, крачетата и опашката са подчертани с по-тъмна и наситена окраска. Главата ѝ е кръгла и широка, покрита с по-гъста козина, наподобяваща малка грива. Има заоблени уши и светлосини сапфирени очи, придаващи чар и миловидно излъчване. На лапичките има бели петна, които създават усещане, че носи малки бели ръкавички.

Тялото е силно, енергично, набито

Тегло: между 4 и 8 кг

Окраска: кремава със сиви и кафяви ивици, светлокафеникава, светловиолетова, сивобяла, червеникава.

Характер и поведение

Бирманските котки бързо се привързват към стопаните си. Имат мил и кортък нрав, добри маниери на поведение. Обичат да са край хора и могат да бъдат безкрайно лоялни и любвеобилни. Готови са да следват стопанина си из цялата къща, имат навик да се умилкват и застават в скута. Обичат да бъдат галени и носени на ръце.

Бирманските котки са активни животни. Обичат да играят и да лудуват. Обожават когато има кой да им подхвърля играчка, която да гонят. Играта на криеница също е една от любимите им особено когато в нея участват стопаните им. Бирманските котки са много умни, бързо научават имената си и разбират когато някой ги вика, макар понякога умишлено да не се отзовават на повика. Не са разговорливи колкото сиамските котки, но подобно на тях обичат да комуникират като изразяват мислите си чрез звуци и мелодии.

Отглеждане

Бирманската котка е дългокосместа, което означава, че стопаните трябва да полагат грижи за нейния добър външен вид. Препоръчва се козината ѝ да се сресва един път седмично, за да се отстраняват мъртвите косми и отделения себум. Козината ѝ се сменя с настъпване на пролетта. Тогава тя се скубе най-много и трябва да се сресва почти всеки ден. Топлата баня също помага с отстраняването на опадалите косми. Препоръчва се миене с подвижен душ, защото така няма опасност да влезе вода в ушите и други нежелани места. Редовното сресване е полезно за нея, защото обира мъртва козина и по този начин животното се предпазва от образуване на космени топки, които дразнят стомаха.

Ушите на котката трябва да се чистят редовно (веднъж седмично) за да се предпазват от инфекции. Може да се допитвате до ветеринар, който да посочи подходящ почистващ разтвор, който по-добре да отстранява следите от ушна кал, мъртви клетки и други замърсявания.

Зъбите на котката трябва да се мият редовно със специална четка и паста. Продават се и играчки, които са специално създадени за да чистят зъбите на домашните котки и кучета от остатъци от храна и да предпазват от зъбни инфекции.

Тоалетната на котката трябва да седи на едно и също място и да не се мести. При смяна на пясъка, тоалетната трябва да се почиства внимателно и да се дезинфекцира. Бирманските котки са придирчиви и не биха използвали тоалетната ако тя не е добре почистена.

Да не се дават никога лекарства на котката без съгласието на ветеринарен лекар. Повечето лекарства за хора са отровни за животните.

Играчките на котката не трябва да много малки, защото тя може да ги погълне. Полиетиленовите торбички или гумени връзки също не са добър вариант за играчки.

Препоръчва се Бирманската котка да се гледа само в дома и да не се пуска навън. По този начин ще се предпази от зарази, бълхи, ухапвания от кучета, котки или опасни насекоми. Навън има опасност да я блъсне кола, да яде отровна храна или някой да си я хареса и открадне.

Здраве и продължителност на живота

Бирманската котка се радва на добро здраве, но тъй като е смесена порода това до известна степен я прави податлива на някои болести. Продължителността на живота е 13, 14 и 15 (дори повече) години.

Здравословни проблеми, срещани при породата са:

Вродена хипотрихоза - когато котката се ражда без козина. Котката се ражда без тимус (вътрешна гръдна жлеза), което впоследствие причинява проблеми с имунната система (недостиг на Т-лимфоцити), а това от своя страна, увеличава риска от инфекции и ранна смърт. За щастие това заболяване е рядко срещано.

Дермоидна циста - това е вроден дефект на лявото око (дермоид), изразен в израстване на козина върху едно от двете очи. Може да бъде отстранено по оперативен път.

Дегенеративно заболяване - прогресивно поразява централната нервна система. В резултат се наблюдава отслабване на крайниците и липса на добра координация в движенията.

Треперене и втрисане при малки котенца - Това състояние се наблюдава при котенца, които са на 10 дни и продължава до 12-тата им седмица след раждането. Причината не е ясна, но неразположението отминава от само себе си.

Необичайно висока концентрация на урея и креатинин в кръвта, което може да бъде (или да не бъде) показател за нарушена функция на бъбреците.

Котешка тения - паразити които живеят в червата на котката и могат да причинят диария в остра форма, отслабен или засилен апетит, апатия, авитаминоза на организма, кашлица  и издуване. 

Съжителство с деца и други животни

Бирманските котки са приятелски настроени към околните. Отлично се разбират с деца и кучета, които са дружелюбни към котки. Бирманската котка се радва на вниманието, което децата ѝ отделят, стига да се отнасят с нея внимателно и уважително. Няма нищо против да я обличат в различни дрехи или да я правят на бебе.

Запознаването на котката с други домашни животни трябва да става бавно и под надзора на стопанина.

 

Цени на малки котенца: между 600 и 1200 евро

 

Харесайте страницата ни във Facebook