Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Бергамско пастирско кучe

Сподели:

Бергамаско пастирско куче / Cane da pastore Bergamasco (194) (Bergamasco Shepherd)

Други наименования: Бергамско куче

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата 

виж в пълен размер

Родината на бергамското пастирско куче, както се подразбира от името му, е района на Бергам. Кучетата от тази порода са много трудолюбиви и са използвани главно като помощници на пастирите в Алпите.

Външен вид

Височина: мъжки - достигат до 60 см., женски - достигат до 56 см.
Тегло: мъжки - от 32 до 38 кг., женски - от 26 до 32 кг.
Тяло: пропорционално и мускулесто
Козина: тя се състои от три пласта - най-долният е гъст подкосъм, над него следва така нареченият “кози”, който се състои от груби и по-дълги косми, а третият включва гъсти и дълги кичури, които покриват изцяло тялото на кучето (специфичното при тези кичури е, че в основата си са широки, а по края тесни, също така не падат, дори и по време на линеене)
Окраска: тя е във всички оттенъци на сивото, сребристото и въгленовото

Характер и поведение

Бергамското пастирско куче е приятелски настроено и много лоялно куче. Представителите на породата са много търпеливи и мили с децата, а към останалите домашни любимци биха се отнасяли по-добре ако е отраснали заедно. Имат силно развити защитнически инстинкти и към непознати могат да се държат подозрително, но не биха показали агресия.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи жилища за тези кучета, тъй като те се нуждаят от повече пространство и много движение, за да изразходват енергията си. Препоръчително е да се отглеждат от хора с известен опит. Козината им не бива да се сресва често, а къпането не е желателно, тъй като тя съхне изключително бавно, затова къпете само, когато наистина е наложително. 

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата е рядка срещана и не са известни конкретни заболявания, към които тези кучета са предразположени. Средната продължителността на живота им е около 13-15 години.

Уикипедия

Развъдници

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook