Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Бенгалска котка

Сподели:

Бенгалска котка (Леопардова) / Leopard cat

История и произход на породата

Хората винаги са били привличани от красотата и независимостта на дивите котки и дори са опитвали да опитомяват оцелоти, гепарди и лъвове – обикновено с малък успех и много разочарования. Бенгалската порода е създадена с цел да се получи котка приличаща на дива, но много по-безопасна. Това е станало чрез кръстосването на азиатски леопардови котки с домашни късокосмести.

Най-ранните данни за такава кръстоска са от 1934г в белгийско научна списание, а през 1941г, японско списание за котки публикува статия за такава котка като домашен любимец.

През 70-те години на миналия век д-р Уилям Сентъруол развъжда хибридите за своите изследвания в областта на генетиката заради привидния им имунитет към котешка левкимия. След време тези котки били дадени на Жан Мил, която искала да запази екзотичните им гени като ги кръстосва с домашни котки. Вероятно нито една от днешните бенгалски котки обаче не произлиза от тях. За породата Мил избрала името "бенгалска", което идва от латинското име за азиатска леопардова котка (bengalensis). Нейният план бил породата да не остане хибрид, а да бъде опитомена чрез чифтосването на котките една с друга.

Междувременно, докторите Грег и Елизабет Кент от Канзас работели по своя линия бенгалски котки, използвайки азиатски леопардови котки и египетски мау. Тяхната кръстоска била доста успешна и много от модерните бенгалски котки произлизат от нея. Именно котките с този произход се считат за "чисти бенгалски".

Външен вид

Първото нещо, което повечето хора забелязват при бенгалските котки, е окраската им. Козината не само изглежда красиво, но е много мека и гладка на допир, а някои бенгалски котки дори блестят на светло.

Котките от породата имат две основни окраски: най-често срещаната е на петна, а другата е мраморна. И двата вида често са в три цвята и различни нюанси. Това понякога води до образуването на така наречените "розетки" – когато индивидуалните петна са очертани от по-тъмен цвят, както при ягуарите. Повечето бенгалски котки обаче приличат на леопарди – без очертани петна.

И двата вида бенгалски котки могат да са в различни цветове, най-често в кафяво, снежно бяло, сребристо и синьо, но някои от по-новите цветове включват шоколадово, черно и канелено. Черните бенгалски котки са като диви пантери и макар да имат петна, трудно можете да ги видите.

Бенгалските котки обикновено са доста едри: мъжките тежат между 4 и 7кг, а женските между 3.5 и 5.5кг. Главата би трябвало да е доста малка в сравнение с тялото и с малки уши, като на дивите й предшественици. Те са силни и издръжливи котки и трябва да са изящни и атлетични. Задните крака са малко по-дълги от предните, което придава на гърба извивка в определени пози.

Характер и поведение

Бенгалските котки съвсем не са мързеливи. Те са изключително палави и могат да се окажат твърде голям залък за по-неопитните или нервни хора. Освен това са много интелигентни и бързо им доскучава, така че имат нужда от постоянни занимания и игри.

Котките от породата са доста гласни и шумни – те винаги ще ви кажат, когато искат нещо, например храна или чиста тоалетна. Мяукането на бенгалските котки е невъзможно да бъде игнорирано. Въпреки това са доста забавни и обичат да си играят с хората. Привързват се силно и често са ексклузивно лоялни към един член от семейството. Понеже са доста умни, бенгалските котки се дресират лесно и могат да бъдат научени да се разхождат на каишка.

Това са котки, които имат нужда от много вертикална територия. Те обичат да се катерят, колкото по-високо, толкова по-добре. Освен това обичат водата и често може да видите котката ви да пие водата директно от чешмата. Не е изключено и да ви гледа докато сте под душа или във ваната. Ако се опитате да се скриете, тя ще ви покаже, че това не й харесва.

Ако търсите активна, привързана, палава котка, която редовно да ви разсмива, бенгалската котка е идеална за вас.

Здраве и продължителност на живота

Бенгалските котки имат силен имунитет, но са предразположени към сърдечносъдови заболявания и хронична анемия. Ако обаче водите котката си редовно на прегледи, рисковете са минимални и тя може да живее около 15 години.

Не забравяйте, че след като си вземете малко бенгалско котенце, трябва да го опазите от един от най-сериозните здравословни проблеми: наднорменото тегло. Да следите теглото на котката си е най-лесният начин да се грижите за нейното здраве.

Грижи

Бенгалските котки имат къса, мека козина, която се поддържа лесно с ежеседмично ресане. Те обичат вниманието и колкото по-често ги решите, толкова по-хубаво ще им е. Освен това ще имате по-малко косми из къщата.

Останалото са основни правила и грижи. Подрязвайте ноктите когато е нужно, обикновено веднъж на седмица. Проверявайте ушите всяка седмица за зачервяване или лоша миризма, което може да е индикация за инфекция. Ако ушите изглеждат мръсни, забърсвайте ги с памучен тампон. Мийте зъбите редовно със специална паста за котки. Започнете да правите всички тези неща отрано, за да свикне котката с рутината.

Съжителство с деца и други животни

Бенгалските котки са отлични домашни любимци за семейства. Обичат да играят и да спят с децата. Разбира се трябва да научите децата си как да се отнасят с животното – това се отнася не само за котките. Понеже са доста гласни и енергични, бенгалските котки окуражават децата да играят и могат да посрещнат ентусиазма им, да тичат с тях цял ден и да изследват света.

Породата се разбира с други домашни любимци, но винаги, когато въвеждате ново животно в дома си, трябва да се съобразите с характерите и поведението на досегашните ви любимци. Дом с други котки, кучета и деца не представлява никакъв проблем за бенгалската котка, стига да я представите бавно и внимателно в новата й среда.

Да разбием малко митове

Името на породата идва от латинското име на азиатската леопардова котка, а не от бенгалския тигър, с който не са близки родственици.

Бенгалските котки не са по-агресивни от останалите. Както при всички други породи, те също трябва да свикнат с хората още от малки, за да не демонстрират поведенчески проблеми като големи.

Азиатската леопардова котка е срамежливо и боязливо животно, освен това доста дребно – не е много "диво", сравнено с по-големи си братовчеди.

Бенгалските котки не са имунизирани към котешка левкемия. Смята се, че азиатската леопардова котка е имунизирана и някои от ранните хибриди са създадени с цел имунитета да бъде предаден на домашната котка, но това се оказало невъзможно.

Бенгалските котки не са хипоалергенни, макар някои хора с алергии да ги понасят доста добре. Не е добра идея да рискувате здравето си, ако не сте сигурни дали точно определена котка ще възбуди алергията ви.

Не всяка котка с петна е бенгалска, нито пък има общо с бенгалските.

Харесайте страницата ни във Facebook