Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Басет

Сподели:

Други наименования: Басетхаунд

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на басета е Франция, а името му произхожда от френската дума “bas”, която в превод означава „нисък“. Породата се появява след естествена мутация преди няколко века. Тези кучета имат особено силно развито обоняние, което в миналото са използвали главно при ловуване, но днес без съмнение те са изключително приятна компания вкъщи.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 30 до 38 см., женски - от 28 до 36 см.
Тегло: мъжки - от 23 до 29 кг., женски - от 20 до 27 кг.
Тяло: два пъти по-ниско, отколкото е дълго
Глава: със средни размери и със заоблени скули, има издължена муцуна, шията има увиснала кожа
Очи: тъмни и леко хлътнали, придават му леко тъжно излъчване
Уши: има най-дългите уши сред кучетата
Опашка: тънка и се носи високо
Крайници: къси, но силни и с големи лапи
Козина: къса, гъста и водоустойчива
Окраска: в различни цветове, но основния цвят е бялото с черни, пясъчни или червено-кафяви петна; комбинация от три цвята - черно, бяло и червено-кафяво или черно, бяло и пясъчно

Характер и поведение

Басетхаундът е приятелски настроено куче с много уравновесен характер. Той бързо се привързва към своите стопани и е много добър и внимателен с техните деца. С непознати се държи резервирано, но не и агресивно, например не би ухапал никого. Обича да лае, като има по-специфичен, дори мелодичен лай.

Отглеждане

Представителите на породата могат да се отглеждат спокойно в средно голям апартамент и се нуждаят от редовни разходки, за предпочитане поне по един час на ден. Подходящите стопани за тези кучета са хора, които имат чувство за хумор и с повече свободно време. Басетхаундът има упорит характер и е необходимо известно търпение и постоянство за неговото обучение. Козината му се поддържа лесно и не изисква специфични грижи. Ушите му трябва да се проверяват и почистват редовно, за да се избегне инфектиране.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Басетът е предразположен към проблеми с ушите, кожни алергии и затлъстяване. Средната продължителност на живота му е около 10-12 години.

Цена: 500$ - 800$

Уикипедия

Развъдници

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook