Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Басенджи

Сподели:

Басенджи / Basenji (43)

Други наименования: Африканско басенджи; Конго териер; Африканско ловно куче

Порода от Пета група - Секция 6 - Примитивни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Басенджи е една от древните породи кучета, за която има данни още от далечните времена на фараоните в Египет. Била е внесена в Европа през първата половина на миналия век. Представителите на тази порода са интелигентни, активни и много чистоплътни кучета, които се отличават като изключителни ловци и надеждни пазачи на стадата с добитък.

виж в пълен размер

Външен вид

Това куче има характерна походка, която наподобява много тази на конете.
Височина: мъжки - от 41 до 43 см., женски - от 38 до 41 см.
Тегло: мъжки - от 10 до 12 кг., женски - от 9 до 11 кг.
Тяло: малко, атлетично и стройно, с елегантна осанка, с къс гръб
Шия: високо поставена и дълга
Глава: средно широка, с издължена и заострена муцуна, с бръчки по челото
Очи: с бадемовидна форма и в тъмен цвят
Носна гъба: черна
Уши: големи, изправени, големи и придават бдителност на породата
Опашка: високо поставена, завита и се носи над гърба
Крайници: дълги, с добре развита мускулатура
Козина: къса, мека и лъскава
Окраска: златисто-червеникаво, червено, черно или комбинация от черно, червено и бриндъл; по гърдите, края на опашката и крайниците има бял цвят

Характер и поведение

Басенджи е приятелски настроено, социално, игриво, любопитно и лоялно куче, което обожава компанията на стопаните си и не обича да остава само за дълго време. Когато се нуждаят от внимание тези кучета ще сигнализират чрез скимтене, ръмжене или мелодично виене, лаенето отсъства от поведението им, а причината за това се търси някъде в миналото, когато тези кучета са били обучавани да пазят тишина по време на лов. Породата е чудесна компания за по-големите и внимателни деца, с които може да сподели желанието за игра, забавления и лудории. Тези кучета издават интересни звуци (наподобяващи тиролско пеене) и имат склонността да правят забавни гримаси, които много приличат на човешките. Към непознатите се държат подозрително и доста резервирано.

Отглеждане

Представителите на породата могат да се отглеждат в апартамент, стига да им се осигуряват нужните разходки и упражнения. Най-подходящите стопани за тези кучета са активно спортуващи семейства или ловци, които имат опит в отглеждането на кучета. Кучетата басенджи лесно заучават нови команди и са послушни ученици. Козината им се нуждае от чести разресвания, за да изглежда добре. Интересен за породата е фактът, че басенджито има навика да се „мие“ с помощта на предните си лапи (подобно на котките).

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Басенджито е предразположено към бъбречни, чревни и очни проблеми. Средната продължителност на живота му е около 10-12 години.

Цена: 800$ - 1000$

Уикипедия

Развъдници

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook