Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Айну

Сподели:

Други наименования: Хокайдо; Японска Хокайдо Ину; Хокайдско куче

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Айну е сред най-древните породи японски кучета, за които има данни от хилядолетия. Родината им е Япония и по-конкретно планините на остров Хокайдо, поради което представителите на породата са наричани още хокайдски кучета. В суровите условия на острова тези кучета са известни с уменията си да ловят сьомга и да помагат в лова на мечки. Те са интелигентни, силни, енергични, дръзки, бързи, много наблюдателни и добре ориентиращи се в пространството. Използвани са за лов на едър дивеч, като впрегнати кучета и пазачи. Много лесно се приспособяват и свикват с промените, което определено е ценно качество за едно куче. 

Външен вид

Височина: от 46 до 56 см.
Тегло: от 20 до 30 кг.
Тяло: яко и мускулесто
Глава: има триъгълна форма
Очи: малки, широко разположени и се срещат в тъмнокафяв цвят
Уши: изправени, малки и в специфична триъгълна форма
Опашка: високопоставена и завита над гърба
Козина: къса и права, с мек подкосъм, а по опашката е забележимо по-дълга
Окраска: черна; кафява; червена

Характер и поведение

Айну е самоуверено, импулсивно, но любвеобилно и приятелски настроено куче, което силно се привързва към своите стопани. Неговият характер почти винаги е в синхрон със средата, в която се намира. Той е спокойно и внимателно куче, когато е между четири стени, а щом го изведете на разходка става много игрив и енергичен. Към непознати се държи много подозрително и винаги е бдителен. 

Отглеждане

Той е добър избор за хора, които живеят на село, за активни семейства и за семейства с поотраснали деца. Нуждае се от повече пространство, затова ако се отглежда в апартамент трябва да се извежда поне два пъти дневно на продължителни разходки. Зимата с много сняг и студ е любимият сезон на тези кучета, които безпроблемно издържат дори и на снежни виелици. Лесно се поддават на обучение, но то трябва да започне от най-ранната им възраст, за да бъде обуздана безпроблемно тяхната своенравност. Козината им се нуждае от редовно сресване, за да запази своя блясък.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Средната продължителността на живота на тези кучета е около 11-13 години, а здравословното им състояние като цяло е добро.

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook