Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Австрийски късокосмест пинчер

Сподели:

Австрийски късокосмест пинчер / Österreichischer Pinscher (64) (Austrian Pinscher)

Порода от Втора група - секция 1 - Пинчери

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази порода е Австрия и се предполага, че има тясна връзка с древните пинчери (например с гладкокосместия немски пинчер), които са развъждани в Германия предимно за селскостопански цели. Днес е слабо разпространена извън родината си. Доста често тези кучета са присъствали в картини от 18 век, които са представяли селския живот, а те наистина са били важна част от него. Австрийският пинчер е много енергично и пъргаво куче и се слави със завидни умения на пазач и ловец. В началото са го използвали в лова на гризачи и като пазач на добитъка. Острият му слух и шумният лай го правят надежден охранител на дома и семейството, който ще предупреди и ще ви защити при опасност. Всичко това обаче съвсем не означава, че австрийският пинчер не може да бъде и очарователен компаньон.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 36 до 51 см.
Тегло: от 12 до 18 кг.
Глава: с крушовидна форма, с широко чело, с издадена напред муцуна
Очи: големи
Уши: прегънати, със заоблени върхове, високо поставени, висящи
Опашка: завърта се над гърба на кучето и е сравнително високопоставена
Козина: къса, твърда и гладка, с добре развит подкосъм, който е малко по-дълъг по бедрата
Окраска: червена; черна; кафява; жълтеникава; светлокафява; златиста; тигрова; черна с кафяви подплащници; белите петна могат да бъдат по гърдите, шията, муцуната, тила, края на опашката и лапите

Характер и поведение

Въпреки че тези кучета са били създадени за работа, но днес са предимно приятна компания вкъщи. Те са приятелски настроени към своя стопанин и семейството му, но са много бдителни към непознати и дори биха ухапали при някаква заплаха. Доверчиви и игриви са само сред своите хора, затова към тях трябва да се подхожда с търпение и любов. Не обичат самотата и биха били най-щастливи да са сред природата със своя стопанин.

Отглеждане

Градът и затвореното пространство на апартаментите не са най-подходящата среда за отглеждането на тази порода. Трудно би свикнал с други домашни любимци, освен ако не отрасне заедно с тях. Козината му се поддържа лесно – нужно е сресване поне един-два пъти седмично.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Австрийският пинчер е предразположен към проблеми със сърцето, а средната продължителност на живота му е около 12 - 14 години.

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook