Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Австралийско късоопашато пастирско куче

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на тази порода е Австралия. Тези кучета са резултат от кръстосването на късоопашато куче с неизвестен произход и динго. Австралийското късоопашато пастирско куче притежава редица изключителни качества - то е силно, интелигентно, енергично, лоялно, издръжливо и послушно. Тези кучета умеят да управляват големи стада от едър рогат добитък, а това безспорно изисква добра кондиция и бдителност. Биха бранили смело, както стадото, което са му поверили, така и имуществото на своите стопани и самите тях.

Външен вид

Височина: от 44 до 51 см.
Тегло: от 16 до 23 кг.
Глава: широка
Очи: с овална форма, тъмнокафяви на цвят
Уши: широки, изправени и сравнително остри
Опашка: много къса, в състояние на покой е свободно висяща и с лека извивка навън
Козина: къса и гладка, но същевременно с това е гъста и устойчива на дъжд; в долната част на тялото и задната част на крайниците е по-дълга, а по останалата част на тялото (включително вътрешността на ушите) косъмът е по-къс
Окраска: синя; синя с бели или жълтокафяви шарки; червена с бели или жълтокафяви шарки

Характер и поведение

Представителите на породата са почитатели на игрите и се привързват силно към един член от семейството, като с желание биха изпълнили всички задачи, които той им постави. Това ги прави предпочитани домашни любимци, а чувството да бъдат полезни ги прави щастливи. Държат се резервирано към непознати, но това е просто част от дълга им да защитят своето семейство.

Отглеждане

Необходимо му е пространство и повече движение, така че отхвърлете варианта да го затворите в апартамента си. То е самостоятелно куче и не изисква непрекъснатото внимание на стопаните си, но това важи само ако са му поставени задачи, които да изпълнява, когато е само. В противен случай рискувате да отключите лошите страни от характера на това иначе толкова добронамерено куче. Козината му се поддържа лесно и не отнема много време.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Австралийското късоопашато пастирско куче е предразположено към очни проблеми, дисплазия на колянната става и глухота. Средната продължителност на живота му е около 15 години.

Енциклопедия

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook