Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Апенцелер

Сподели:

Апенцелер / Appenzeller Sennenhund (46) (Appenzell Cattle Dog)

Порода от Втора група - секция 3 - Швейцарски планински и пастирски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Съществуват две теории за произхода на породата: родното й място са планинските райони на Швейцария; пренесена е в швейцарските Алпи от римляните. Това е най-рядката порода от алпийските кучета. Апенцелерът е интелигентно, трудолюбиво, много издръжливо, енергично и смело куче.

Външен вид

Височина: мъжки - от 56 до 58.5 см., женски - от 46 до 50 см.
Тегло: мъжки - от 22 до 32 кг.
Тяло: със средни размери, атлетично
Глава: широка, с издължена муцуна
Очи: малки и в тъмни цветове
Носна гъба: черна
Уши: висящи
Опашка: плътна, рунтава и завита над гърба
Крайници: прави
Козина: плътна, лъскава и гладка, състои се от два слоя
Окраска: кафява или черна с бели или ръждиви петна

Характер и поведение

Апенцелерът е енергичен, лоялен и много социален домашен любимец, който силно се привързва и много обича да лае. Изгражда специална връзка с един човек от семейството, на което принадлежи. Отнася се добре с другите домашни животни, а  към непознатите е резервиран и бдителен. Обича да изпълнява задачите, които му поставят неговите стопани.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи за отглеждането на тези кучета, те имат нужда от повече пространство и много движение. Най-подходящите стопани за тях са активни семейства, които обичат да прекарват свободното си време със своя четириног любимец. Апенцелерите лесно се поддават на обучение, но трябва да се социализират правилно от малки, в противен случай могат да станат апатични и да се отегчат. Препоръчително е да се възпитават от хора с опит, за да няма проблеми по-късно в отношението им към децата и другите домашни любимци в семейството. Козината на тези кучета се поддържа лесно, а къпането им трябва да става само ако е наложително. Важно е редовно да се проверяват ушите им, за да се избегне инфекция.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Апенцелерът се отличава с добро здраве и не са известни данни да е предразположен към конкретни заболявания. Средната продължителност на живота му е около 12-13 години.

Цена: 900$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook