Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Американско индианско куче

Сподели:
виж в пълен размер

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на американското индианско куче е САЩ, а данни за породата има от преди повече от 30 000 години, когато тези кучета са били значима част от ежедневието на индианците. Има мнения, че оригиналът на породата е изчезнал, но е бил успешно възстановен с днешната си версия. Американското индианско куче е енергично, трудолюбиво, интелигентно, интуитивно, териториално и много бързо се адаптира към всякакви промени, дори към смяна на средата, в която живее. Представителите на породата се отличават като много добри пазачи.

Външен вид

Височина: мъжки - от 46 до 52 см., женски - от 44 до 49 см.
Тегло: мъжки - от 14 до 25 кг., женски - от 11 до 18 кг.
Тяло: със средни размери, мускулесто и издължено, с дълбок гръден кош
Шия: силна, със средна дължина
Глава: с клиновидна форма и издължена муцуна
Очи: с бадемовидна форма
Носна гъба: черна
Уши: прави и заострени, с триъгълна форма
Челюсти и зъби: сключват ножицовидна захапка
Опашка: със средна дължина, с дълга космена покривка, носи се ниско и има лека извивка
Крайници: с много добре развита мускулатура,
Козина: с къс и гъст долен слой и дълъг горен слой
Окраска: среща се в различни цветове - черна; бяла; червена; сива; червена със кафяво, сребристо или жълто-кафяво

Характер и поведение

Тези кучета са чудесни компаньони, силно се привързват към своите стопани и са им много предани. Разбират се чудесно с децата от семейството. С непознатите са държат подозрително заради силно развитите си защитнически инстинкти, но не биха демонстрирали агресия.

Отглеждане

Американското индианско куче се нуждае от много и продължителни разходки, затова апартаментите не са подходящи жилища за него, а освен това е препоръчително да се отглежда на места с по-студен климат. Подходящ любимец е за активни семейства, а стопаните му трябва да имат опит в отглеждането на кучета и да са сравнително строги (но не и агресивни), за да разбере кучето кой е неговият господар и да не се появят проблеми в поведението му. Козината на тези кучета пада само веднъж в годината, през пролетта, а това го прави подходящ избор за хора, склонни към алергични реакции.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с много добро здравословно състояние, а средната продължителност на живота на тези кучета варира от 14 до 18 години.

Харесайте страницата ни във Facebook