Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Американски воден шпаньол

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Американският воден шпаньол е изключително рядка порода куче със сравнително неизвестен произход. За породата има данни от 18 век, когато нейни представители са живеели във фермите на Средния запад в САЩ и хората са ги използвали при лов на яребици, фазани, патици, пъдпъдъци и зайци. Тези кучета са много трудолюбиви и интелигентни, а освен отличните си ловни умения се справят отлично и като охранители.

Външен вид

Височина: от 36 до 46 см.
Тегло: от 11 до 20 кг.
Тяло: средно голямо и атлетично, с добре развита мускулатура
Глава: дълга и широка, с правоъгълна муцуна
Очи: кръгли, светлокафяви или лешникови 
Носна гъба: черна или кафява
Уши: дълги, къдраво окосмени и широко поставени
Челюсти и зъби: има ножицовидна захапка
Опашка: рунтава, малко извита нагоре, с остър завършек
Козина: къдрава, със средна дължина, мазна и не пропуска вода
Окраска: червено-кафява, шоколадова или ливър, като може да има бели шарки

Характер и поведение

Представителите на породата са много социални, енергични, послушни, чудесни компаньони за всеки. Ако бъдат оставени дълго без внимание много ще скимтят и няма да се чувстват добре. Силно се привързват към стопаните си, а с децата се държат изключително внимателно. Сред любимите им занимания е плуването, имат наистина впечатляващи плувни умения.

Отглеждане

Могат да се отглеждат в апартамент, но имат нужда от разходки всеки ден. Породата е изключително

виж в пълен размер

подходяща за активни семейства и ловци. Американският воден шпаньол е много ученолюбив и бързо запомня нови команди, но понякога се нуждае от известно търпение и съчувствие от ваша страна. Тези кучета са много чувствителни и е важно да се използват само позитивни техники и похвали в обучаването им, неправилното социализиране и възпитание може лесно да ги направи агресивни. Козината им се нуждае от често разресване, но като цяло породата се скубе малко и е подходяща за алергични хора. Къпете ги само ако е наложително и задължително с мек шампоан.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Американският воден шпаньол е предразположен към проблеми със сърцето и очите и към дисплазия на колянната става. Средната продължителност на живота му е около 12-15 години.

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook