Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Американски гол териер

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Американският гол териер e потомък на рат териера, с когото си приличат много външно. Породата възниква през 70-те години на миналия век, когато в семейството на Едуин Скот в САЩ се ражда безкосместо женско кученце, т. е. тези кучета са резултат от естествена мутация. Американските голи териери са умни, самоуверени и много смели кучета с много остър слух, което ги прави чудесни кучета пазачи, които лаят при всеки непознат звук и при срещи с непознати.

Външен вид

Височина: от 18 до 41 см.
Тегло: от 2.5 до 7 кг.
Тяло: малко, но с добре развита мускулатура, с дълбок гръден кош
Шия: мускулеста
Глава: малка
Очи: малки и широкопоставени
Уши: големи, изправени и с триъгълна форма
Крайници: дълги, силни и много пъргави
Козина: две разновидности – без козина и с козина, като безкосместите представители се раждат с мъх по кожата, който опада от шестата до осмата им седмица, а кученцата, които се раждат с по-дълга козина остават с гъста, къса, мека и лъскава козина
Окраска: в най-различни цветове, като най-често се среща в розово и червеникаво, със сиви, черни или златисти петна

Характер и поведение

Освен своя добре развит защитнически инстинкт, кучетата от тази порода са любопитни, енергични, социални, мили, активни, обожават игрите и се привързват силно към стопаните си. Разбират се добре с по-големи деца и с децата, с които са отраснали. Към другите домашни любимци в семейството могат да демонстрират териториалните си инстинкти, но всичко това може да бъде овладяно с възпитанието им.

Отглеждане

Най-подходящото жилище за отглеждането на американския гол териер е къща с двор, но ако му се осигуряват редовни разходки може да се отглежда и в апартамент. Тези кучета са подходящи любимци за активни семейства и се поддават лесно на обучение. Липсата на козина (или наличието на много малко такава) налага кучетата да се пазят от измръзване през зимата и изгаряне през лятото. Добре е да се знае, че се потят ако им е горещо или ако ги е страх. Също така не са добри плувци и лесно могат да се наранят, затова е добре да се наблюдават. Препоръчително е да се къпят поне веднъж седмично, задължително с мек шампоан. Американският гол териер е хипоалергенна порода и е подходяща за хора, предразположени към алергии.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Американският гол териер се отличава с добро здравословно състояние. Средната продължителност на живота му е около 14-16 години.

Цена: 500$ - 800$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook