Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Американски фоксхаунд

Сподели:

Други наименования: Хрътка Лисицогон

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Американският фоксхаунд е роднина на английския фоксхаунд, който е бил пренесен в САЩ през втората половина на 17 век, а след кръстоската му с френски и британски гончета се получава породата, която познаваме днес. Представителите й са обявени за кучета на щата Вирджиния и се превръщат в едни от любимите кучета на Джордж Вашингтон. Американският фоксхаунд е бързо, смело, издръжливо, активно и решително куче с много добре развито обоняние и със силно изразени ловни инстинкти. В миналото е бил развъждан предимно, за да помага в лова на лисици, диви свине и водоплаващ дивеч, но освен това се справя чудесно и като пазач.

Външен вид

Тази порода е една от най-ниските хрътки и прилича много на своя английски братовчед, но е малко по-висока от него и с по-светла окраска.
Височина: от 53 до 64 см.
Тегло: от 29 до 34 кг.
Тяло: силно
Глава: голяма
Очи: широко поставени в кафяв или лешников цвят
Уши: големи и висящи
Опашка: носи се над гърба
Козина: много къса, гъста, гладка на допир
Окраска: в най-разнообразни цветове и комбинации от тях – жълто-кафяво, бяло и черно; бяло и червено; бяло и лимоненожълто

Характер и поведение

Американският фоксхаунд е добронамерено, много игриво, любопитно, лоялно и независимо куче. Силно се привързва към своя стопанин, обича много да го обгръщат с внимание и е изключително приятен компаньон. Приятелски настроен е към децата и другите домашни любимци в семейството, но понякога е възможно да прогонва по-малките животни и да се държи подозрително с непознати. 

Отглеждане

Американският фоксхаунд няма да се чувства добре ако се отглежда в апартамент, тъй като има нужда от много движение, разходки и упражнения. Заради любопитството му бъдете много внимателни по време на разходките, защото има вероятност да ви се изплъзне. Това куче е подходящ любимец за активни семейства и стопани с опит в отглеждането на кучета, защото обучението му може да се окаже предизвикателство. Нужни са търпение и съчувствие, както и използването единствено на позитивни техники на възпитание. Козината на американският фоксхаунд се нуждае от чесане от време на време, разресване поне веднъж седмично, но като цяло пада много рядко. Добра идея е да я почиствате с влажна кърпа, за да изглежда винаги добре. Ушите му трябва да се проверяват често и да се поддържат чисти и сухи, за да се избегнат инфекции.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Американският фоксхаунд е предразположен към затлъстяване, затова трябва внимателно да подбирате храната му и нейното количество, но като цяло здравословното му състояние е много добро. Средната продължителността на живота на кучетата от тази порода е около 10-12 години.

Цена: 400$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook