Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Американска късокосместа котка

Сподели:

История и произход на породата

Породата котки "Американска късокосместа" е една от най-търсените за гледане в САЩ, макар че за нейна родина се смята Англия. Тя има много сходства и може да се нарече еквивалент на "Европейската късокосместа", която е разпространена и у нас. Тези котки са известни с отличните си ловни умения и именно поради тези ценни качества хората в миналото са ги вземали по кораби, за да ловят мишки. По този начин Американската късокосместа заедно с други животни попада на известния кораб "Мейфлауър", с който пилигримите са пътували през периода 1621 - 1639 г от Саутхемптън, Англия до Масачузетс, Северна Америка, който впоследствие става територия на САЩ. И така, превозвани по кораби, пътуващи в различни дестинации, тази порода котки постепенно се разпространяват по целия свят.

Фермери, собственици на магазини и домакини осъзнават ползата от ловните способности на тези котки и виждат в тях сигурен начин да се отърват от мишки и плъхове, затова започват да ги отглеждат като домашни котки. През 1895 г. представители на "Американска късокосместа" вземат участие в първата изложба на котки в САЩ. През 1906 г. тези котки официално са признати за независима порода от Асоциацията на любителите на котки, а името "Американска късокосместа" получават през 1966 г.

Външен вид

Телосложение: набито, издръжливо, с добре развити мускули на краката, благодарение на които може лесно се катери по дървета, да скача или връхлита неочаквано.

Тегло: между 3.15 и 5.40 кг

Козина: лъскава и гъста.

Окраска: на тъмни райета, по-пъстри, с кафяви, черни и жълтокафяви шарки, двуцветни и разноцветни. Най-често се срещат котки със сребристо-черна окраска. Различават се над 60 различни окраски, отнасящи се до тази порода.

Характер и поведение

Американската къскосместа котка има спокоен характер и умее да се приспособява към различна среда на живот. Ловните ѝ умения от миналото са запазени, макар че днес хората гледат на нея като на домашна котка и семеен приятел, а не като ловец на мишки. Представителите на породата са игриви, уравновесени и любвеобилни. Определят се като активни животни и по-голямата част от времето са жадни за внимание. Те са умни и се радват изключително много на интерактивни играчки и пъзели. По природа са много добронамерени, послушни и общителни. Предпочитат да седят на леглото или на дивана до стопаните си отколкото в скута им.

Здраве и продължителност на живота

"Американската къскосместа котка" е плод на кръстоска между други породи, което я прави податлива на различни видове заболявания, някои от които са ѝ генетично заложени в природата. Породата е предразположена към Хипертрофичната кардиомиопатия - сърдечно заболяване, за което все още не е доказано дали се предава по наследство. Като изключим това може да се каже, че тези котки са най-здрави спрямо останалите породи. При неправилно отглеждане обаче могат да развиват раково заболяване или друга често срещана котешка болест. Средната продължителност на живота е 15-20 години.

Отглеждане

Препоръчва се козината да се сресва няколко пъти седмично със специална четка или ръкавица, която да обира мъртвите косми и почиства козината от замърсяване и омазняване. Гъстотата и смяната на козината зависят от промените във времето, които настъпват със смяната на сезоните. Препоръчва се редовно миене на зъбите като предпазна мярка срещу пародонтални заболявания. В най-добрия случай нека зъбите на котката да се мият всеки ден. Ако няма възможност това да стане, един път в седмицата е добър алтернативен вариант. Ежеседмично трябва да се проверяват ушите за наличие на инфекции. Ако изглеждат мръсни, почистете ги с памук или кърпичка, която е леко навлажнена с оцет и топла вода (в съотношение 50:50). Избягвайте употреба на тампони, защото те могат да раздразнят кожата на ушите. Ъглите на очите може да се почистват от време на време с влажна кърпичка за да се избегнат замърсявания и възпаления.

Американската късокосместа котка иска често да ѝ се дава да яде, което крие риск да започне да затлъстява. Хранете я с мярка, за да не стане прекалено дебела.

Котките много държат на личната си хигиена, затова тоалетната им трябва редовно да се сменя и почиства старателно. Когато тоалетната им стане прекалено мръсна, няма да искат да я ползват, което означава че ще си вършат работата на други места из жилището.

Препоръчва се тази порода да се гледа само у дома и да не се пуска навън, защото само така ще се предпази от зарази, нараняване от други животни, бълхи и паразити.

Съжителство с деца и други животни

Американските късокосмести котки са страшно игриви и са чудесен избор за семейства с деца. Добре се разбират и с кучета, които са добронамерени по характер. Могат да се научат да изпълняват различни номера, обожават да им се обръща внимание. Умеят да оценяват когато стопаните ги третират с грижа и уважение. Макар да са ловци по природа, могат да свикнат да съжителстват с птици и други животни, стига това да стане докато са още малки.

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook