Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Афганска хрътка

Сподели:

Други наименования: Афганистанска дългокосместа хрътка

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази различна и интересна древна порода кучета е Афганистан, както се подразбира още от нейното име. За тези кучета има данни от преди стотици години, както и едно предание, че афганската хрътка е била единственото куче, което Ной взел в ковчега си. Породата е била пренесена в Европа от офицери през 19 век, а в САЩ едва в началото на 20 век. Афганските хрътки са силни, интелигентни, изключително бързи, издръжливи, смели, ловки и интуитивни. В миналото са били използвани като пазачи, помощници в лова и пастирски кучета. При бягане могат да достигнат скорост 45 км/ч. Също така представителите на породата са много добри кучета скачачи, затова би било хубаво техните стопани да им осигуряват възможност да прескачат високи огради.

виж в пълен размер

Външен вид

Афганската хрътка има красиво и екзотично излъчване и е трудно да остане незабелязана. Често е определяна като супермоделът сред кучетата.
Височина: от 68 до 74 см.
Тегло: от 22 до 34 кг.
Тяло: издължено и с елегантна царствена осанка
Глава: издължена
Уши: големи, висящи, покрити с много козина
Опашка: със саблевидна форма
Козина: дълга, лъскава, коприненоподобна, покриваща цялото тяло на кучето, като по долната част на крайниците и ушите е по-дълга
Окраска: бяла, черна, кафява, сиво-кафява, синя, пясъчножълта, ръждиво-червена, златиста, кремава; може да бъде едноцветна или комбинация от няколко цвята; муцуната на кучетата винаги е в тъмен цвят

Характер и поведение

Афганските хрътки са енергични, активни, весели и много игриви кучета с изразена индивидуалност. Те се привързват силно към своите стопани, но имат упорит характер и трябва да се обучават търпеливо. Отнасят се добре към по-големи и възпитани деца и домашни любимци, с които са отраснали заедно, но е много важна правилната им и ранна социализация. С непознатите е нормално да се държат подозрително и недоверчиво, но не и агресивно, като биха предупредили с лай щом усетят опасност.

Отглеждане

За афганската хрътка най-добре би било да се отглежда в къща с просторен двор или ферма, защото се нуждае от много пространство, движение и ежедневни упражнения, за да изразходва енергията си и да се чувства добре. Подходящите стопани за нея са активни семейства и спортни натури, които обичат да прекарват свободното си време със своите любимци. Важно е да се има предвид, че строгото възпитание може да ги направи неуверени и плахи и се препоръчват единствено позитивните техники. Козината им изисква редовно разресване и пада често, затова не се препоръчва да се отглеждат от хора с алергии. За афганските хрътки е добре да се знае, че са свръхчувствителни към лекарства и химикали и усещат много по-интензивно болка от другите породи кучета. Друга интересна особеност е, че понасят всякакъв тип климат.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Афганската хрътка е предразположена към проблеми с щитовидната жлеза и автоимунни заболявания, а средната продължителност на живота й е около 14 години.

Цена: 1500$ - 2000$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook