Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Абисинска котка

Сподели:

История и произход на породата

Въпреки че абисинската котка е една от най-старите познати породи, продължават да съществуват спекулации и противоречия отностно нейния произход. На външен вид абисинските котки напомнят изображенията и скулпторите на древните египетски котки, които обрисуват елегантно животно с мускулесто тяло, с красиво извит врат и с бадемови очи. Абисинката днес все още запазва екзотичната визия на Felis Lybica, африканската дива котка, прародител на всички домашни котки.

Тази порода получава името "абисинска" не защото видът произхожда от Етиопия (бивша Абисиния), а защото първите котки във Великобритания, представени на изложби, са внесени от тази африканска държава. Първото им споменаване е в Harper's weekly от 1872 година, където е отразено спечелването на трето място на изложбата в Кристал Палас от Абисинска котка, заловена в последната Абисинска война. В книгата на Гордън Стейбълс "Котките, техните черти и характеристики" от 1874 година също се говори за една Абисинска котка. Книгата показва цветна литография на котка с двуцветна козина, без следи от райета по лицето, лапите и шията.

Британските военни напускат Абисиния през 1868 г., така че най-вероятно това е времето, когато котките с двуцветен косъм за първи път пристигат в Англия. За нещастие, не са налични достатъчно писмени данни, които да свързват ранните абисински котки с тези, внесени от войниците, поради което много Британски развъдчици са на мнение, че породата всъщност е създадена чрез кръстоска между различни съществуващи сребристи и кафеви раирани породи с местни котки със "заешка" двуцветна козина.

Скорошни генетични проучвания показват, че най-вероятният произход на Абисинката котка е брегът на Индийския океан и части от Югоизточна Азия. Всъщност, най-ранната котка, която може да бъде определена като Абисинска, е препариран екземпляр в холандски музей. Тази котка е закупена около 1834 година от доставчик на малки диви котки и е наименувана от основателите на музея "Patrie, domestica India." Въпреки че Абисинската котка е селекционирана в Англия, нейното представяне в тази държава най-вероятно е резултат от преминаването на колонисти и търговци през Калкута, най-голямото пристанище на Индийския Океан.

Външен вид

Малките котенца се раждат с тъмна козина, която постепенно изсветлява докато растат. Козината на възрастната котка не трябва да е твърде къса и в идеалния вариант е фина, гъста и плътно прилепнала, копринена на докосване. Двуцветният косъм е запазена марка на породата. Той трябва да е еднакъв по цялото тяло, въпреки че по ръба на гръбнака и опашката и по задния край на задните крака и възглавничките на лапите е винаги значително по-тъмен. Всеки косъм има светла основа и три или четири ивици от допълнителен цвят, който потъмнява към върха. Основният цвят трябва да е възможно най-изчистен. Всяко допълнително смесване със сиво се счита за сериозен недостатък. Стандартният цвят на породата е топла червеникаво-кафява основа с черни ивици по косъма. Други представени варианти на окраска, получени чрез кръстоска с различни късокосмести породи, са синьо върху топла бежова основа и светлобежаво върху мека кремава основа. 

Характер и поведение

Популярността на Абисинската котка се дължи до голяма степен на тяхната необикновена интелигентност и екстровертния им и игрив характер. Те често се депресират, ако нямат постоянна активност и внимание от собственика си. Абисинките са много кротки котки с меки гласове. Те могат да бъдат трудни за показване, тъй като някои индивиди са прекалено плахи и срамежливи пред непознати.

Здраве и продължителност на живота

Абисинската котка е предразположена към гингивит, който може да прерасне в по-сериозната пародонтоза. Бъбречна амидоилоза също е наблюдавана при породата. Абисинките са имали сериозни проблеми със слепота, причинена от наследствена дегенерация на ретината, но напоследък това заболяване е по-рядко срещано благодарение на по-достъпната диагностика, която позволява своевременно откриване на заболяването и изолирането му от популацията.

Продължителността на живота на абисинските котки е от 9 до 15 години.

Съжителство с деца и други животни

Активната и социална абисинка е идеалният избор за семейства с деца и други домашни любимци. Тя обича да играе динамични игри, учи номера лесно и обича вниманието, което получава от децата, ако се отнасят към нея с уважение. Нищо не може да я уплаши и с удоволствие се сприятелява с кучета, стига да не я тормозят.

Въпреки това, винаги представяйте други домашни животни, включително и други котки, бавно и в контролирана среда, за да проследите реакциите им.

Цена - от 500$ до 700$

Развъдник в България - Velvet D'Amour

Харесайте страницата ни във Facebook