Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Форум

Как да отгледаме ши тцу

Отговори: 0   Видяна: 4575   Наблюдаващи: 0
Anima.BG
Регистриран:
27 Октомври 2013

от Anima.BG приди 6 години

Искате ли да отгледате Ши Тцу? Тази порода кучета, както всички останали, изисква усърдни грижи и внимание, но има специфични проблеми, за които е необходима особена грижа.

 

Името Ши Тцу идва от китайската дума за "лъвско куче", защото породата е развита, за да наподобява лъва, така както е изобразяван в традиционното източно изкуство (Китайските лъвове пазачи). Ши Тцу е също познато като Кси Ши куче, защото Кси Ши е считана за най-красивата жена в древен Китай.

 

1. Първият проблем с Ши Тцу е грууминга. На всеки няколко седмици ще трябва да къпете кучето и да изчетквате и сресвате козината му поне веднъж дневно, за да не се сплъстява и оплита. Хубавият му и дълъг косъм позволява най-различни прически и стилове, което прави Ши Тцу изключително интересна порода за любителите на добре изглеждащите миниатюрни домашни любимци. Редовната подстрижка е задължителна и заради възможни здравословни проблеми. Обръщайте особено внимание на зоната около очите, защото, ако се зацапа, може да доведе до очни проблеми като Прогресивна атрофия на ретината - група заболявания, която атакува определени породи кучета и се характеризира с двустранна дегенерация на ретината, причиняваща прогресивна загуба на зрение и завършваща със слепота, ентропия и катаракт.

 

2. Упражнявайте го възможно най-много. Те може да са малки кучета, но все пак имат нужда от място за игра. Породата е много активна, така че им купете или направете играчки и ги разхождайте винаги, когато можете. Ши Тцу са здрави кучета и нямат нищо против да се поизцапат от време на време.

 

4. Дайте му много любов! Всяко куче има нужда от любов. Ако му позволите да седи в скута ви, докато четете или гледате телевизия, ще му покажете, че ви е грижа за него и че му обръщате внимание.

 

5. Обучавайте кучето. Ши Тцу са известни с проблемното си поведение вкъщи, водещо до разрушаване на уреди и мебели. Те са твърдоглави всезнайковци, което ги прави малко по-трудни за обучение. Бъдете търпеливи и постоянни в усилията си.

 

6. Вземете му дъвчаща играчка. Породата има навика да дъвче доста в ранните си години, но с подходяща тренировка можете да спрете това поведение.

 

7. Хранете го със здравословна храна. Някои Ши Тцу имат алергии или чувствителни стомаси. Ако пробвате марка храна, която не допада на вашето куче, я сменете. Ако продължавате да имате проблеми, се консултирайте с вашия ветеринар, за да ви препоръча специфична храна за породата.

 

8. Социализирайте животното. Срещайте го с други кучета. Като правите това оставяте кучето да се социализира и да свикне с живота извън дома. Разхождайте го из града от време на време, за да свикне и да не се плаши от коли, светлини, шумове и други хора.

 

9. Веднъж годишно, или ако имате проблем, ходете на ветеринарен лекар. Както и с всяко домашно животно, целта ви с Ши Тцу е да го поддържате здраво и щастливо. Ветеринарят е най-добрият човек, който да ви помогне да го постигнете. Ши Тцу е порода, която е податлива на доста болести като тазобедрена дисплазия, болест на фон Вилебранд и автоимунна хемолитична анемия. С тази порода редовните посещения при ветеринарния лекар са от голяма важност.

Харесайте страницата ни във Facebook